Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso mielone z groszkiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso mielone z groszkiem i marchewką jest smaczne i ładnie wygląda.

Mięso mielone z groszkiem i marchewką

Składniki:

Mięso mielone z groszkiem i marchewką

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 bułka czerstwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka groszek konserwowego
  • 2 marchewki gotowane
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

Mięso mielone z groszkiem i marchewką
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ostudzić.Następnie do cebuli dodać roztarty z solą czosnek, połączyć z mięsem dodając namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą bułkę, jajka, sól i pieprz do smaku. Mięso dokładnie wyrobić. Średnią keksową blaszkę posmarować tłuszczem obsypać bułką tartą, wyłożyć połowę masy mięsnej. Rozłożyć pokrojoną w kostkę ugotowaną marchew i groszek konserwowy, przykryć resztą mięsa, wyrównać, oprószyć bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 190 stopni. Rumiane mięso wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić. Pokrojone mięso można podgrzać, podawać ryżem lub ziemniakami i surówką. Można również podawać na zimno z pieczywem.