Sposób przygotowania:
Mięso mielone z groszkiem i marchewką
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ostudzić.Następnie do cebuli dodać roztarty z solą czosnek, połączyć z mięsem dodając namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą bułkę, jajka, sól i pieprz do smaku. Mięso dokładnie wyrobić. Średnią keksową blaszkę posmarować tłuszczem obsypać bułką tartą, wyłożyć połowę masy mięsnej. Rozłożyć pokrojoną w kostkę ugotowaną marchew i groszek konserwowy, przykryć resztą mięsa, wyrównać, oprószyć bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 190 stopni. Rumiane mięso wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić. Pokrojone mięso można podgrzać, podawać ryżem lub ziemniakami i surówką. Można również podawać na zimno z pieczywem.