Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Mielone z grzybami, papryką i musztardą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam po przepis na przepyszną odmianę tradycyjnego mielonego. Kotlety wychodzą soczyste i aromatyczne.

Mielone z grzybami, papryką i musztardą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone z grzybami, papryką i musztardą

 

  • 70 dag mięsa mielonego z szynki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki namoczonych grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 6 łyżek bułki tartej (3 łyżki dodamy do mięsa, a 3 posłużą za panierkę)
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z grzybami, papryką i musztardą

Przygotowanie składników:

Mielone z grzybami, papryką i musztardą
Wszystkie składniki na kotlety mielone w jednej misce

Mięso przełożyć do miski. Wsypać przyprawę uniwersalną, 3 łyżki tartej bułki, szczyptę pieprzu, dodać musztardę, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, drobno posiekane grzyby i jajko. Całość zagnieść ręcznie na jednolitą masę.

Formowanie kotletów:

Mielone z grzybami, papryką i musztardą
Kotlety z papryką i grzybami przed usmażeniem

Z powstałej masy uformować 7-8 dużych kotletów, każdy z nich obtoczyć w tartej bułce.

Smażenie kotletów:

Mielone z grzybami, papryką i musztardą
Kotlety mielone w trakcie smażenia na patelni

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kotlety i smażyć na średnim ogniu na rumiano po 8-9 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!