SUPERPRZEPIS

Mielone z kaszą jaglaną

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Mielone z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (4)

Tradycyjne mielone lubi pewno większość. Aby nieco je urozmaicić polecam przygotować je z dodatkiem kaszy jaglanej. Tak przygotowane podajemy do ziemniaków oraz ulubionej surówki.

Składniki:

Mielone z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 600 gram mięsa mielonego (wieprzowego),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 1 czerstwa bułka,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta do panierki

Sposób przygotowania:

Mielone z kaszą jaglaną

ETAP 1

Mielone z kaszą jaglaną
Ugotowana kaszę studzimy

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.

ETAP 2

Mielone z kaszą jaglaną
W mleku namaczamy bułkę

Bułkę namaczamy w ciepłym mleku.

ETAP 3

Mielone z kaszą jaglaną
Składniki kotletów łączymy razem

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Do przyprawionego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, odciśniętą bułkę, jajka oraz natkę pietruszki.

ETAP 4

Mielone z kaszą jaglaną
Składniki mieszamy i doprawiamy

Całość ponownie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku.

ETAP 5

Mielone z kaszą jaglaną
Uformowane kotlety smażymy

Z gotowej masy mięsno – jaglanej formujemy zgrabne placuszki. Uformowane obtaczamy w bułce tartej. Gotowe wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.