Sposób przygotowania:
Mielone z kaszą jaglanąETAP 1
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.
ETAP 2
Bułkę namaczamy w ciepłym mleku.
ETAP 3
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Do przyprawionego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, odciśniętą bułkę, jajka oraz natkę pietruszki.
ETAP 4
Całość ponownie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku.
ETAP 5
Z gotowej masy mięsno – jaglanej formujemy zgrabne placuszki. Uformowane obtaczamy w bułce tartej. Gotowe wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.