Sposób przygotowania:
Mielone z kurkami, w sosie kurkowymETAP 1:
Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy kurki. Smażymy, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy sól, pieprz i tymianek.
Ok. 1/3 kurek i cebuli odkładamy do kotletów, resztę przeznaczamy do sosu i pozostawiamy na patelni.
ETAP 2:
Przygotowujemy sos. Natkę pietruszki i szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.
Do kurek i cebuli pozostawionych na patelni wlewamy bulion i śmietanę, dodajemy sól, pieprz, tymianek.
Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści. Sos możemy też zagęścić mąką pszenną.
Do sosu dodajemy natkę i szczypiorek.
ETAP 3:
Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy. Bułkę kroimy w kostkę.
Kurki przeznaczone do kotletów kroimy na mniejsze kawałki.
Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy kajzerkę, jajko, musztardę, sos sojowy, przyprawy (sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną) oraz ostudzone kurki z cebulą.
ETAP 4:
Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy kotlety. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu.
ETAP 5:
Kotlety polewamy sosem kurkowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.
cherry