Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Mielone z kurkami, w sosie kurkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety mielone z dużą ilością kurek - część kryje się w sosie, a część w samych kotletach - zaskakują pysznym smakiem.

Mielone z kurkami, w sosie kurkowym

Składniki:

Mielone z kurkami, w sosie kurkowym

Na 11 kotletów + sos:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 0,4 kg kurek
  • 2 cebule
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 czersrwa kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • tymianek
  • mąka pszenna
  • smalec
  • masło
  • 1/2 małego pęczka szczypiorku
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Mielone z kurkami, w sosie kurkowym

ETAP 1:

Mielone z kurkami, w sosie kurkowym
Cebule i kurki smażymy na rozgrzanym maśle

Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki.

Cebule kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy kurki. Smażymy, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy sól, pieprz i tymianek.

Ok. 1/3 kurek i cebuli odkładamy do kotletów, resztę przeznaczamy do sosu i pozostawiamy na patelni.

ETAP 2:

Mielone z kurkami, w sosie kurkowym
Przygotowujemy sos kurkowy ze śmietanką 30%

Przygotowujemy sos. Natkę pietruszki i szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.

Do kurek i cebuli pozostawionych na patelni wlewamy bulion i śmietanę, dodajemy sól, pieprz, tymianek.

Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści. Sos możemy też zagęścić mąką pszenną.

Do sosu dodajemy natkę i szczypiorek.

ETAP 3:

Mielone z kurkami, w sosie kurkowym
Przygotowujemy masę mięsną, z której wyrabiamy kotlety

Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy. Bułkę kroimy w kostkę.

Kurki przeznaczone do kotletów kroimy na mniejsze kawałki.

Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy kajzerkę, jajko, musztardę, sos sojowy, przyprawy (sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną) oraz ostudzone kurki z cebulą.

ETAP 4:

Mielone z kurkami, w sosie kurkowym
Kotlety smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu

Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy kotlety. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu.

ETAP 5:

Kotlety polewamy sosem kurkowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.