WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1754]

Mielone z łopatki wieprzowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne kotlety mielone zrobione z mięsa z łopatki wieprzowej, wymieszane z odrobiną musztardy i chrzanu do smaku.

Mielone z łopatki wieprzowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone z łopatki wieprzowej

 

  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta lub mąka do panierowania

Sposób przygotowania:

Mielone z łopatki wieprzowej

ETAP 1:

Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Bułkę namoczyć przez kilkanaście minut w zimnym mleku a następnie odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko. Dodać musztardę, chrzan, sól i pieprz do smaku.

Wymieszać wszystkie składniki do powstania jednolitej masy mięsnej. Z masy odrywać porcje i formować z nich kotlety. Kotlety obtaczać w bułce tartej lub mące pszennej i układać na gorący tłuszcz (olej lub smalec). Smażyć z obu stron na brązowy kolor. Usmażone wykładać na talerz.

Mielone z łopatki wieprzowej
Mielony z łopatki wieprzowej podany z ziemniakami
Mielone z łopatki wieprzowej
Mielony z łopatki po przekrojeniu na pół.