SUPERPRZEPIS

Mielone z natką pietruszki

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Mielone z natką pietruszki

Szybkie i proste do zrobienia. A do tego tanie i bardzo smaczne.

Składniki:

Mielone z natką pietruszki

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego do
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z natką pietruszki
W maszynce mielimy mięso, pół cebuli, 2 ząbki czosnku i 1 kajzerkę. Kajzerkę namaczamy wcześniej w wodzie i do mielenia wyciskamy nadmiar wody. Po zmieleniu w maszynce natkę pietruszki drobno kroimy i wrzucamy do miski razem z jajkiem. No i wszystko mieszamy. Dodajemy soli, pieprzu i przyprawy do mięsa mielonego do smaku a także 4 łyżki bułki tartej, ale to już wg uznania. Kiedy mięso jest dokładnie wymieszane z pozostałymi składnikami, nasypujemy na talerz bułki tartej i rozpoczynamy lepienie niewielkich kulek. Obtaczamy każdą ulepioną kulkę w bułce tartej i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie widelcem lekko rozgniatamy, żeby mielone nie były ani grube ani cienkie. Po usmażeniu wykładamy na talerz i podajemy np z ziemniakami. Smacznego:)