marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mielone z pesto pietruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kotlety mielone z różnymi dodatkami i nadzieniami są częściej serwowane na obiad i taniej wychodzą niż schabowe.Dziś będzie danie z mielonego z nadzieniem z pesto zielonym.

Mielone z pesto pietruszkowym

Składniki:

Mielone z pesto pietruszkowym

 

  • 500 g.mielonego mięsa indyczego lub wieprzowego,
  • słoiczek pesto pietruszkowego domowej roboty,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz biały mielony,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • jajo roztrzepane,
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Mielone z pesto pietruszkowym
Mięso zmielić w domu lub kupić zmielone, do farszu wbić jajo surowe, dodać przyprawy. Wymieszać ręką farsz i formować na owalnie, spłaszczyć na dłoni i na środek nałożyć łyżeczką kopczyk pesto, po czym zalepić drugą porcją farszu nadzienie itd. Kotlety obtoczyć w mące pszennej, jaju roztrzepanym oraz w tartej bułce. Rozgrzać olej i na skwierczący kłaść średnie kotleciki. Smażyć na brązowy kolor z obu stron. Wyjąć, odsączyć na łopatce dziurkowanej i przełożyć na półmisek. Serwować z ziemniakami z wody i buraczkami.