Sposób przygotowania:
Mielone z pieczarką w środku
Mięso wieprzowe mielimy i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, wbijamy również jajka i dodajemy wymoczony w wodzie i odciśnięty chleb (u mnie nie wyrzuca się nadmiaru chleba a suszy na kaloryferze - później do kotletów lub na przemiał na panierkę jak znalazł). Dodajemy sól, pieprz, jarzynkę, nieco ziół prowansalskich lub majeranku i mieszamy. Bierzemy po garstce mięsa, rozpłaszczamy na ręce i układamy na środku pieczarkę (pieczarki wcześniej odsączamy z zalewy) i obtaczamy ją w mięsie. Uformowane kotleciki obtaczamy w tartej bułce i układamy na blaszce. Dodajemy smalec i kotleciki pieczemy ok, 40 minut w temp. 180*. tak przygotowane kotleciki podajemy na ciepło do obiadu, ale smaczne również do kanapek