Sposób przygotowania:
Mielone z pieczarkami
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko i doprawiamy przyprawą do mięs, szczyptą ostrej papryki, pieprzem i solą. Dodajemy drobniutko pokrojony ząbek czosnku.Mieszamy. Gdy masa będzie zbyt kleista, dodajemy trochę bułki tartej i ponownie łączymy. 2. Połowę pieczarek i cebulę kroimy drobno, drugą część na grubsze półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojone pieczarki. Lekko solimy. Gdy odparują wodę dorzucamy cebulkę i smażymy kilka minut. Przekładamy farsz do miseczki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy. 3. Z mięsa mielonego formujemy kulki, spłaszczamy. Na środek nakładamy ok. 1 łyżeczki farszu i formujemy ponownie kulki. Każdą z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor aż mięso sie zetnie. 4. Ściągamy kotlety i wrzucamy grubo pokrojone pieczarki, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy nimi kotlety.