VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Mielone z serem i zielonymi oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Ciągnący ser i zielone oliwki wzbogacają smak mięsa. Polecam na domowe obiady!

Mielone z serem i zielonymi oliwkami

Składniki:

Mielone z serem i zielonymi oliwkami

 

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • 10 zielonych greckich oliwek (z pastą paprykową lub bez)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki (świeżej)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mielone z serem i zielonymi oliwkami
Do miski przekładamy mięso mielone. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki.

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oliwki kroimy w plasterki - dodajemy do mięsa. Dosypujemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kotleciki i smażymy na rumiano z dwóch stron na patelni z odrobiną oleju rzepakowego.