gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Mielone z serem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane kotlety mielone z serem i szynką podaję na obiad z ziemniakami i surówką jako danie główne. Polecam.

Mielone z serem i szynką

Składniki:

Mielone z serem i szynką

 

  • 500 gram mięsa mielonego drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • majeranek
  • ostra papryka
  • 5 plastrów sera salami
  • 5 plastrów kiełbasy szynkowej
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z serem i szynką

ETAP 1:

Mielone z serem i szynką
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy i całość wyrabiamy.

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do smaku przyprawy wymienione w składnikach.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

ETAP 2:

Mielone z serem i szynką
Na mięsie mielonym układamy plaster sera.

Z przyprawionego mięsa mielonego formujemy płaski placuszek i układamy na nim plaster sera.

ETAP 3:

Mielone z serem i szynką
Plaster kiełbasy szynkowej układamy na serze.

Następnie na serze układamy plaster kiełbasy szynkowej.

ETAP 4:

Mielone z serem i szynką
Kotlet mielony z serem i szynką panierujemy w bułce tartej.

Formujemy jeszcze jeden płaski placuszek z mięsa i zlepiamy z tym co ma plaster sera i wędliny (formując ładny kotlet).

Kotlet panierujemy w bułce tartej z obu stron.

ETAP 5:

Mielone z serem i szynką
Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor.

Smażymy z obu storn na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.