jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mielone z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Aby stworzyć nowy, oryginalny obiad do sprawdzonego przepisu na kotlety mielone dołożyłam truskawki. Obiadek smakował wszystkim i pięknie się prezentował.

Mielone z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z truskawkami

 

  • Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego,
  • 10-12 dużych truskawek,
  • 1 bułka,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki siekanych migdałów,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • Łyżeczka tymianku,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Bułka tarta do panierki,
  • Olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Mielone z truskawkami
Cebule kroimy w drobną kostkę. Bułkę moczymy w mleku. Dokładnie odciskamy. Dokładamy wraz z cebulą do mięsa. Dokładamy pozostałe składniki ( jajko, żółtko, migdały). Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gdyby masa była zbyt luźna można dodać łyżkę bułki tartej. Z masy formujemy około 10-12 placuszków. Na każdym układamy po truskawce. Sklejamy boki formując małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.
Mielone z truskawkami
składniki na masę mięsna przekładamy do miski i dokładnie mieszamy
Mielone z truskawkami
Truskawki myjemy, osuszmy i szypułkujemy
Mielone z truskawkami
Z masy mięsnej formujemy placuszki. W środek dajemy truskawki i zamykamy je.
Mielone z truskawkami
Tak przygotowane placuszki, panierowane smażymy z dwóch stron do zrumienienia.