Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Mielone z wędzoną wkładką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli znudziły nam się tradycyjne mielone, możemy je urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Np wędzony żółty ser, będzie taką odmianą i razem stworzą ciekawy smak.

Mielone z wędzoną wkładką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z wędzoną wkładką

 

  • 0,5 kg mielonej łopatki
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • jajko
  • kajzerka
  • 300 g wędzonego żółtego ser
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • papierowe ręczniki

 

Sposób przygotowania:

Mielone z wędzoną wkładką
Kajzerkę namaczamy w wodzie. Do mięsa dodajemy: sól, pieprz oraz wodę i energicznie wyrabiamy. W tej czynności świetnie się sprawdza tłuczek do ziemniaków. Ubijamy tak długo aż mięso wchłonie wodę, a masa stanie się kleista. Ścieramy cebulę, odciskamy bułkę i ponownie ubijamy na jednolitą masę. Na koniec jajko i gotowe. Jeśli masa wygląda na rzadką dodajemy 2 - 3 łyżki bułki tartej, mieszamy i odstawiamy na 5 min. Ser tniemy w słupki. Bierzemy porcję mięsa, rozpłaszczamy na dłoni. Na środku układamy pasek sera i otulamy bo mięsem. Formujemy przysłowiowy wałek. Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, którego nie powinno być za dużo, aby nam powstał charakterystyczny biały pasek w koło kotleta, Gotowe osuszamy papierowym ręcznikiem i smacznego.
Mielone z wędzoną wkładką
Najlepiej się je formuje wilgotnymi dłońmi.
Mielone z wędzoną wkładką
Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Mielone z wędzoną wkładką
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron.
Mielone z wędzoną wkładką
Usmażone kotlety osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.