Sposób przygotowania:
Mielone z wędzoną wkładką
Kajzerkę namaczamy w wodzie. Do mięsa dodajemy: sól, pieprz oraz wodę i energicznie wyrabiamy. W tej czynności świetnie się sprawdza tłuczek do ziemniaków. Ubijamy tak długo aż mięso wchłonie wodę, a masa stanie się kleista. Ścieramy cebulę, odciskamy bułkę i ponownie ubijamy na jednolitą masę. Na koniec jajko i gotowe. Jeśli masa wygląda na rzadką dodajemy 2 - 3 łyżki bułki tartej, mieszamy i odstawiamy na 5 min. Ser tniemy w słupki. Bierzemy porcję mięsa, rozpłaszczamy na dłoni. Na środku układamy pasek sera i otulamy bo mięsem. Formujemy przysłowiowy wałek. Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, którego nie powinno być za dużo, aby nam powstał charakterystyczny biały pasek w koło kotleta, Gotowe osuszamy papierowym ręcznikiem i smacznego.
marietta