zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Mielone z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tradycyjne mielone w nowej odsłonie. Dzięki prażonym ziarnom Euforia nabierają nowego i ciekawego smaku.

Mielone z ziarnami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z ziarnami

 

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 duże jako ( lub 2 mniejsze )
  • 4 łyżki prażonych ziaren Euforia ( słonecznik, komosa, dynia )
  • 1/2 szk wody
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z ziarnami
Mięso umyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, i pozostałe składniki i wymieszać masę. Gdy jest gotowa podzielić na równe części tworząc kulki, obtoczyć w bułce tartej i potem formować podłużne kotlety ( mogą być okrągłe ). Kotlety kłaść na rozgrzanym oleju i smażyć po kilka minut z obu stron. Podawać do obiadu na gorąco lub na zimno do pieczywa.
Mielone z ziarnami
Etap 1 w misce umieścić składniki na kotlety
Mielone z ziarnami
Etap 2 wyrobić masę mięsną z przyprawami.
Mielone z ziarnami
Etap 3 mięsne porcje formowac i panierować
Mielone z ziarnami
Etap 4 smazyć kotlety z obu stron po kilka minut

Tagi:

tarta dynia