monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mielone ze szpinakiem i mini mozzarellą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kolejne urozmaicenie kotlecików mielonych, zapraszam:)

Mielone ze szpinakiem i mini mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone ze szpinakiem i mini mozzarellą

 

  • 200 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki razowej
  • spora garść świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
  • 6 kulek mini mozzarelli
  • 3/4-1 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Mielone ze szpinakiem i mini mozzarellą
Do miski przełożyć mięso. Dodać przyprawy i starty ząbek czosnku. Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do blendera i zmiksować na drobno. Dodać do miski i wymieszać z mięsem. Następnie dodać mąkę i znów wymieszać. Z masy mięsnej uformować trzy placuszki. Na każdy położyć po 2 kulki sera i zwinąć placuszek w rulonik. Odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Na patelni lub w rondelku rozgrzać olej. Delikatnie położyć ruloniki mięsne i smażyć na rumiano co chwilę obracając aby się nie przypaliły. Przed podaniem odsączyć na ręczniku papierowym.Smacznego!
Mielone ze szpinakiem i mini mozzarellą
do mięsa dodać rozdrobiony szpinak wymieszać
Mielone ze szpinakiem i mini mozzarellą
na placuszku z mięsa ułożyć kulki mozzarelli
Mielone ze szpinakiem i mini mozzarellą
uformować w ruloniki i odlożyć do lodówki na 1 godz
Mielone ze szpinakiem i mini mozzarellą
smażyć w pół głębokim oleju na rumiano