jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Mięsko po królewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Znakomity sposób na ciekawy i smaczny obiad .

Mięsko po królewsku

Składniki:

Mięsko po królewsku

 

  • 70 dag łopatki wieprzowej (w jednym kawałku )
  • przyprawa do gulaszu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kawałek pora (15 cm)
  • minikostka czosnkowa
  • 3 liście laurowe
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • tymianek
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mięsko po królewsku
Mięso opłucz w zimnej wodzie, osusz, oprósz solą i pieprzem, skrop sosem sojowym, odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej masło wymieszane z olejem, obsmaż mięso ze wszystkich stron na rumiano. Włóż do dopasowanego wielkością garnka, zalej wrzątkiem tak, by mięso było przykryte. Wsyp łyżkę przyprawy do gulaszu, włóż oczyszczony por (bez krojenia), liście laurowe oraz trochę tymianku. Wkrusz minikostkę czosnkową. Duś pod przykryciem do miękkości. Przed podaniem pokrój na grube plastry. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką, oblane sosem . Smacznego !