fanatic1125

fanatic1125

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Mięsko po królewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wartość kaloryczna 270 kcal

Mięsko po królewsku

Składniki:

Mięsko po królewsku

 

  • 70 dag łopatki wieprzowej ( w jednym kawałku)
  • Przyprawa do gulaszu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Kawałek pora (15 cm)
  • Mini kostka czosnkowa
  • 3 liście laurowe
  • Łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Mięsko po królewsku
Mięso opłucz w zimnej wodzie, osusz, oprósz solą i pieprzem, skrop sosem sojowym, odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej masło wymieszane z olejem, obsmaż mięso ze wszystkich stron na rumiano. Włóż do dopasowanego wielkością garnka, zalej wrzątkiem tak, by mięso było przykryte. Wsyp łyżeczkę przyprawy do gulaszu, włóż oczyszczony por ( bez krojenia), liście laurowe oraz trochę tymianku. Wkrusz mini kostkę czosnkową. Duś pod przykryciem do miękkości. Przed podaniem pokrój na grube plastry. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką, oblane sosem.