VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Mięsna babka z sosem tatarskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i prosta w przygotowaniu pieczeń z mięsa mielonego podana w formie od babki. Dodatek jajek, groszku i marchewki dodatkowo urozmaiciły smak.

Mięsna babka z sosem tatarskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mięsna babka z sosem tatarskim

 

  • 500 mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu tatarskiego
  • 3 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2jajka (ugotowane na twardo)
  • 7 plastrów boczku wędzonego
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Mięsna babka z sosem tatarskim
Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkami i bułką tartą. Dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Do mięsa dodajemy również odsączony groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę oraz sos tatarski.

Całość ponownie wyrabiamy na jednolitą masę. Dno foremki do babki (moja jest silikonowa) wykładamy plastrami wędzonego boczku. Na boczek rozkładamy równomiernie mięso mielone.

Ugotowane, obrane i pokrojone w plastry jajka wciskamy w mięso.

Mięsną babkę pieczemy w 190*C przez 60 minut w nagrzanym piekarniku. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu tatarskiego.
Mięsna babka z sosem tatarskim
Mięsna babka z sosem tatarskim

Tagi:

okazje mięso