Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Mięsna zapiekanka z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięsna zapiekanka z kaszą najlepiej smakuje podana na ciepło np. z surówką z kiszonej kapusty.

Mięsna zapiekanka z kaszą

Składniki:

Mięsna zapiekanka z kaszą

 

  • 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej lub gryczanej
  • 3 szklanki wody
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki vegety
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • majeranek
  • pół małego koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Mięsna zapiekanka z kaszą
Wodę z dodatkiem masła i vegety zagotować. Wrzucić do niej kaszę i mieszając zagotować. Zostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż zgęstnieje, a potem wstawić do piekarnika. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, dodać mięso, posolić, popieprzyć, dodać majeranek, wymieszać i podsmażyć. Zmieszać z ugotowaną kaszą. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę do formy, skropić oliwą i zapiec.