ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Mięsne Cannelloni na pomidorowo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaronowa uczta, nie tylko dla miłośników "pasty"

Mięsne Cannelloni na pomidorowo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mięsne Cannelloni na pomidorowo

 

  • opakowanie makaronu cannelloni
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 30 dkg pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dkg sera żółtego

 

  • Sos:
  • przecier pomidorowy w kartoniku (500 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz,cukier, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Mięsne Cannelloni na pomidorowo
Farsz: Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę i podsmażamy. Następnie dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć całość ok. 10 minut. Następnie doprawić i dodać do całości ser żółty starty na tarce ( odrobinę zostawić do posypania wierchu zapiekanki). Sos: Na niewielkiej ilości oliwy przesmażyc lekko posiekany czosnek, wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy i zagotować.Surowe rurki nadziewać przygotowanym farszem i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej tłuszczem. Następnie wszystkie rurki zalewamy sosem pomidorowym. Muszą być całe zakryte przygotowanym sosem. Zapiekamy pod przykryciem ok. 30 min. w 180 stopniach. W trakcie pieczenie należy sprawdzić czy rurki są w całości pod sosem, w razie potrzeby można dolewać np. bulionu, aby makaron się nie wysuszył i odpowiednio zrobił. Około 10 minut przed końcem wierzch posypać żółtym serem.Smacznego :)
Mięsne Cannelloni na pomidorowo
Niezbędne składniki do przygotowania zapiekanki z cannelloni