Sposób przygotowania:
Mięsne gołąbki z cebulką i papryką
Torebki ryżu gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż woreczki się wypełnią - będą pełne. Główki kapusty czyścimy, odcinamy głąba, odrywamy niepotrzebne liście i ich nie wyrzucamy. W osobnym garnku - dużym gotujemy kapusty. Od ugotowanych główek kapusty odrywamy liście i odkładamy na talerz. Ryż wyciągamy z torebek i wrzucamy do miski, w której będziemy robić farsz. Delikatnie rozgniatamy widelcem tak aby nie zrobić tzw. ciapy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię, zeszklić. Przyprawiamy i wrzucamy masło. Mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy mięso. Wrzucamy cebulę z czosnkiem i mięso do ryżu, łączymy i przyprawiamy. Do liści nakładamy farsz, układamy paprykę na farsz i zwijamy tak jak na gołąbki. Do rondla nalewamy tłuszcz i układamy gołąbki, przykrywamy liśćmi pozostawionymi przed gotowaniem kapusty. Gotujemy ok. 1 godzinę sprawdzając co jakiś czas czy są gotowe. Podajemy z sosem pomidorowym lub ze swoim upodobaniem. Smacznego :)