Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Mięsne kluseczki z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szybkie kluseczki z mięsem podane z sosem grzybowym

Mięsne kluseczki z sosem grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsne kluseczki z sosem grzybowym

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mięsne kluseczki z sosem grzybowym
Ziemniaki obieramy, gotujemy na miękko, studzimy. Mięso mielone podsmażamy - studzimy. Kiedy nam wszystko wystygnie ziemniaki przeciskamy przez praskę a mięso mielimy przez maszynkę (powinno być sypkie bez grudek). Ziemniaki wkładamy do miski dzielimy na cztery części jedną część wyciągamy a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie 4 części ziemniaków mieszamy z mąką i dodajemy jajko - dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko oraz przyprawy - dokładnie wyrobić farsz. Formujemy placuszki na które nakładamy farsz i formujemy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z sosikiem grzybowym.
Mięsne kluseczki z sosem grzybowym
Mięso drobno zmielone z dodatkiem jajka i przypraw
Mięsne kluseczki z sosem grzybowym
Ziemniaki przeciśnięte przez praskę, mąka ziemniaczana oraz jajko
Mięsne kluseczki z sosem grzybowym
Formujemy placuszki na które nakąłdamy farsz i zlepiamy
Mięsne kluseczki z sosem grzybowym
Gotowe do ugotowania kluseczki mięsne - Smacznego