szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mięsne kule

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gdy znudzą Wam sie tradycyjne kotlety mielone polecam mięsne kulki owinięte ciastem francuskim.

Mięsne kule Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsne kule

 

  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • koperek
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 cebuli białej
  • ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm)
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Mięsne kule
Cebule obrać, pokroić w kostke i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulke, koperek, bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy. Z masy mięsnej formowac małe kulki. Ciasto francskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąc nimi kulki mięsne. W wierzchu posmarowac roztrzepanym jajakiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i pieć ok 30 minut.
Mięsne kule
Potrzebujemy mięso, ciasto francuskie, cebule
Mięsne kule
Cebule obrac i pokroic w drobno kostke.
Mięsne kule
Z masy mięsnej formujemy małe kulki i zawijamy cisatem
Mięsne kule
Zawiniete ciastem kulki wkładamy do nagrzanego piekarnika.