lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mięsne kuleczki w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny sosik wyszedł zagęściłam mąką i śmietana znakomity

Mięsne kuleczki w sosie

Składniki:

Mięsne kuleczki w sosie

 

  • 200 gram zmielonej piersi z indyka
  • 200 gram szynki zmielonej
  • jajko
  • bułka tarta 6 łyżek namoczonej w wodzie
  • kostka do mięs pieczeniowa 2 sztuki
  • śmietana 150 gram do zupy czyli daję 30%
  • mąka 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Mięsne kuleczki w sosie
1- Mięso wkładamy do miseczki dodajemy do niego 1 jajko sól pieprz 2- Bułka tarta wsypujemy do szklanki i zalewamy paroma łyżkami wody tak aby nam się bułka spulchniła 3- Dodajemy do mięsa teraz wystarczy wymieszać posmakować czy nic nie brakuje i robimy kuleczki małe obtaczamy w bułce tartej i na patelnie 4- Smażymy z obu stron na rumiany kolor następnie przekładamy do małego garnka i gotujemy w 1,20 litra wody dodajemy 2 kostki do mięs pieczeniowe mieszamy i czekamy az nam powstanie sosik 5- Na koniec mąkę ze śmietaną łączymy i dodajemy do sosu mieszamy do zagotowania i mamy sosik pyszny