Sposób przygotowania:
Mięsne kuleczki na makaronie ryżowym
Paprykę i cebulę oczyścić i osobno pokroić w kostkę. Mięso zmielić z cebulą maszynka do mięsa z drobnym sitkiem. Dodać jajka, wodę oraz przyprawy i wyrobić masę. Na dużej patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować małe kuleczki i obtaczać je w mące, po czym kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Usmażone kuleczki wyjąć na miskę lub do rondelka. Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulkę i podsmażyć ją a potem dodać paprykę i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula i papryka będą miękkie wlać pomidory i wodę oraz dodać przyprawy i dusić wszystko jakieś 5-8 minut. Marynowane pieczarki odsączyć z zalewy i posiekać je a następnie dodać do sosu. Dalej sos dusić kolejne 5 minut i do sosu wrzucić mięsne kuleczki. Wszystko zagotować i zostawić pod przykryciem. W dużym garnku zagotować 5 l wody, osolić i ponownie odczekać aż się zagotuje. Włożyć makaron i zostawić go na około 6-7 minut. Można delikatnie przemieszać. Po tym czasie odcedzić makaron i podawać go z wcześniej przygotowanymi kuleczkami w sosie.
gusia1000
marietta