Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Rozmarynowa zupa z pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niby zwyczajna zupa pomidorowa, a jednak się z tym nie zgodzę, gdyż ta ma wyjątkowy smak prawdziwych pomidorów, zrobiona na pysznym bulionie i doprawiona rozmarynem, który nadaje zupie świetną nutkę smakową.

Rozmarynowa zupa z pomidorów

Składniki:

Rozmarynowa zupa z pomidorów

bulion

  • pół kury
  • 2 żeberka wołowe
  • marchewka
  • por (zielona część)
  • seler (korzeń i natka)
  • pietruszka (korzeń i natka)
  • 1 cebula
  • mieszanka przypraw chili
  • sól i pieprz

na zupę

Sposób przygotowania:

Rozmarynowa zupa z pomidorów

bulion

Rozmarynowa zupa z pomidorów
przygotowujemy bulion z mięsa drobiowego i wołowego

Mięso przekładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa i podpieczoną cebulkę. Zalewamy 2 litrami zimnej wody, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na najmniejszym ogniu gotujemy ok 2,5h.

pomidory

Rozmarynowa zupa z pomidorów
wszystkie pomidory blenderujemy na mus.

Pomidory oparzamy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, przekładamy do naczynia i blenderujemy.

gotowanie

Rozmarynowa zupa z pomidorów
do bulionu dodajemy zblenderowane pomidory.

Odmierzamy odpowiednią ilość bulionu, wlewamy zblenderowane pomidory

doprawianie

Rozmarynowa zupa z pomidorów
Zupę pomidorową doprawiamy suszonym rozmarynem.

Do zupy dodajemy rozmaryn, gotujemy ok 5 minut. Po zdjęciu z ognia zabielamy niewielką ilością śmietanki. Zupę podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.


Tagi:

zupa