Sposób przygotowania:
Mięsne muffinki
Farsz: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju do zrumienienia. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy doprawiając do smaku. Do gotowego farszu dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty oraz pokrojoną natkę pietruszki. Jeśli ktoś lubi bardziej kolorowe dania, do farszu można dodać pokrojoną w kostkę czerwona paprykę. Mięso rozbijamy cienko i nacieramy przyprawami( sól, pieprz, można dać przyprawę do kurczaka). Wgłębienia w formie do muffinek smarujemy masłem i każdą wykładamy filetem, tak, by końce wystawały poza brzeg. Do środka wkładamy wcześniej przygotowane nadzienie. Całość przykrywamy końcami fileta nadają odpowiedni kształt ( lekko zaokrąglony). Formę z jeszcze surowym daniem wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut/180°C. Pod koniec pieczenia, dla ładniejszego efektu wierzch posypujemy papryką w proszku. „Muffinki” z łatwością dają się wyciągać z formy. Podajemy je do chleba, frytek, klusek. Wszystko zależy od upodobań naszej rodziny.
Duusiak