jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mięsne muffinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Nadzienie możemy dowolnie zmieniać ( np- mięso mielone)

Mięsne muffinki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mięsne muffinki

 

  • Składniki:
  • 3 duże filety z kurczaka (może być schab wieprzowy)
  • kilogram pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • około 30 dag sera żółtego w kostce,
  • Masło do wysmarowania foremki,
  • Olej do smażenia

 

  • Przyprawy: pieprz, sól, Vegeta, papryka, natka pietruszki, przyprawa do kurczaka

 

  • Dodatkowo forma do muffinków.

 

Sposób przygotowania:

Mięsne muffinki
Farsz: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju do zrumienienia. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy doprawiając do smaku. Do gotowego farszu dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty oraz pokrojoną natkę pietruszki. Jeśli ktoś lubi bardziej kolorowe dania, do farszu można dodać pokrojoną w kostkę czerwona paprykę. Mięso rozbijamy cienko i nacieramy przyprawami( sól, pieprz, można dać przyprawę do kurczaka). Wgłębienia w formie do muffinek smarujemy masłem i każdą wykładamy filetem, tak, by końce wystawały poza brzeg. Do środka wkładamy wcześniej przygotowane nadzienie. Całość przykrywamy końcami fileta nadają odpowiedni kształt ( lekko zaokrąglony). Formę z jeszcze surowym daniem wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut/180°C. Pod koniec pieczenia, dla ładniejszego efektu wierzch posypujemy papryką w proszku. „Muffinki” z łatwością dają się wyciągać z formy. Podajemy je do chleba, frytek, klusek. Wszystko zależy od upodobań naszej rodziny.
Mięsne muffinki
Płat schabowego umieszczamy w formie. W środek nakładamy nadzienie
Mięsne muffinki
Całość zamykamy końcami mięsa. pieczemy.