Sposób przygotowania:
Mięsne pierożki
Ciasto;
Mąkę wsypać do większej miski, dodać olej, sól i stopniowo dolewać ciepłą wodę,wymieszać widelcem tak aby składniki się połączyły.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
W razie konieczności dolać wody lub dosypać mąki.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną owinąć folią spożywczą aby nie wysychała a drugą rozwałkować, wykrawać krążki szklanką lub foremką do pierogów.
Na każdy krążek nakładać porcję farszu, następnie krążek złożyć na pół i dobrze pozlepiać brzegi.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju.
Gdy woda się zagotuje wkładać porcjami pierogi i gotować około 8 -10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z podsmażoną cebulą.
Farsz;
Mięso mielone włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać na gładką jednolitą masę.
Mąkę wsypać do większej miski, dodać olej, sól i stopniowo dolewać ciepłą wodę,wymieszać widelcem tak aby składniki się połączyły.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
W razie konieczności dolać wody lub dosypać mąki.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną owinąć folią spożywczą aby nie wysychała a drugą rozwałkować, wykrawać krążki szklanką lub foremką do pierogów.
Na każdy krążek nakładać porcję farszu, następnie krążek złożyć na pół i dobrze pozlepiać brzegi.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju.
Gdy woda się zagotuje wkładać porcjami pierogi i gotować około 8 -10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z podsmażoną cebulą.
Farsz;
Mięso mielone włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać na gładką jednolitą masę.
SylaUla
BozenaMatuszczyk
Dziękuję.;)
gusia1000