BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Mięsne pierożki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi z mięsem są dosyć czasochłonne, ale za to bardzo smaczne i końcowy efekt to nam wynagradza. Farsz mięsny powinien być dobrze doprawiony i nie powinien być zbyt suchy.

Mięsne pierożki

Składniki:

Mięsne pierożki

 

  • Ciasto;
  • mąka 380 g. + do podsypania,
  • woda ciepła około 1 szkl,
  • olej 1 łyżka,
  • sól 1/2 łyżeczki,

 

  • Farsz;
  • mięso mielone wieprzowo - wołowe około 500 g,
  • cebula 1 szt,
  • ząbki czosnku 2,
  • jajko 1 szt,
  • olej 3 łyżki,
  • bułka tarta lub kasza manna 3 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 płaska łyżka,
  • majeranek 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Mięsne pierożki
Ciasto;

Mąkę wsypać do większej miski, dodać olej, sól i stopniowo dolewać ciepłą wodę,wymieszać widelcem tak aby składniki się połączyły.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i miękkie.

W razie konieczności dolać wody lub dosypać mąki.

Ciasto podzielić na dwie części. 

Jedną owinąć folią spożywczą aby nie wysychała a drugą rozwałkować, wykrawać krążki szklanką lub foremką do pierogów.

Na każdy krążek nakładać porcję farszu, następnie krążek złożyć na pół i dobrze pozlepiać brzegi. 

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju.

Gdy woda się zagotuje wkładać porcjami pierogi i gotować około 8 -10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 

Podawać z podsmażoną cebulą. 

Farsz; 

Mięso mielone włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy. 

Całość dokładnie wymieszać na gładką jednolitą masę.