Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mięsne placki z cukinią i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kotleciki mielone chociaż pyszne, ale też mogą się w końcu znudzić. Takie mięsne placki są alternatywą dla banalnych mielonych.

Mięsne placki z cukinią i serem

Składniki:

Mięsne placki z cukinią i serem

 

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 żółtej cukinii
  • olej do smażenia
  • 15 dkg żółtego sera
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki pszennej mąki
  • pieprz do smaku
  • sól ziołowa do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Mięsne placki z cukinią i serem

Etap 1

Mięsne placki z cukinią i serem
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Cebulę z czosnkiem zeszklić na rozgrzanym oleju.

Etap 2

Mięsne placki z cukinią i serem
Tarta cukinia dodana do zeszklonej cebuli z czosnkiem.

Dodać do tego cukinię. Smażyć kilka minut często mieszając, aż cukinia zmięknie.

Etap 3

Mięsne placki z cukinią i serem
Cukinia ser jajka mąka i przyprawy dodane do mięsa.

Mięso przełożyć do miski. Dodać do niego cukinię, starty na tarce o dużych oczkach ser, jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

Etap 4

Mięsne placki z cukinią i serem
Porcje mięsnej masy wyłożone na rozgrzany na patelni olej.

Na patelni rozgrzać trochę oleju. Kłaść na nią porcje mięsnej masy, mocno je spłaszczać. Smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron.

Etap 5

Mięsne placki z cukinią i serem

Majonez dokładnie wymieszać z jogurtem, czosnkiem granulowanym i odrobiną soli ziołowej.

Etap 6

Mięsne placki z cukinią i serem

Mięsne placki podawać z sosem czosnkowym.


Tagi:

placki danie