Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pieczona cukinia z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy nie macie pomysłu na obiad polecam Wam oto tak przygotowaną cukinię. Jest ona bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu, do tego bardzo apetycznie pachnie przyprawami. Polecam.

Pieczona cukinia z łososiem

Składniki:

Pieczona cukinia z łososiem

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pieczona cukinia z łososiem
1. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki, następnie dusimy na oleju do miękkości i studzimy.

2. Łososia i kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy, następnie przekładamy do wystudzonej cebuli i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą Tikka Masala.

3. Cukinie myjemy i dokładnie osuszamy, cieniutko obieramy ( jak ktoś lubi ze skórką można nie obierać ), przekrawamy na połowę i łyżką wydrążamy środek formując z cukinii łódeczki. Następnie od wewnątrz oprószamy je solą, przyprawą Tikka masala i ziołami prowansalskimi.

4. Do cukiniowych łódeczek nakładamy farsz u układamy je w formie żaroodpornej, podlewamy odrobiną gorącej wody i oleju. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości cukinii tak około 30 minut.

5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim miękką cukinię i zapiekamy kilka chwil aż się rozpuści.

6. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.



Rady: W skład przyprawy Tikka Masala wchodzą: czosnek, kumin, pomidory, skórka cytrynowa, sól.