dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placki z cukinią, szpinakiem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne placki z cukinią, szpinakiem, serem feta, orzechami włoskimi oraz mięt. Idealne na kolacje.

Placki z cukinią, szpinakiem i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z cukinią, szpinakiem i fetą

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinią, szpinakiem i fetą
Warzywa dokładnie myjemy. Orzechy mielimy. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy łyżeczkę soli i odstawiamy aby puściła sok. Następnie odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy posiekany szpinak i miętę, zmielone orzechy, pokruszony ser, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Doprawiamy do smaku. Wyrabiamy masę. Rękoma formujemy zgrabne placuszki. Smażymy z obu stron na brązowy kolor. Smacznego!
Placki z cukinią, szpinakiem i fetą
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Placki z cukinią, szpinakiem i fetą
Startą cukinię solimy i odciskamy z nadmiaru soku.
Placki z cukinią, szpinakiem i fetą
Do cukinii dodajemy pozostałe składniki placków.
Placki z cukinią, szpinakiem i fetą
Placki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.