Sposób przygotowania:
Mięsne ślimaczki
Jajko, mleko oraz mąkę mieszamy, dodajemy soli i wody. Uważamy, aby nie
powstały grudki. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy słoniną i smażymy
kolejno naleśniki z dwóch stron aż do wyczerpania ciasta.
Bułkę moczymy w wodzie i odsączamy. Cebule obieramy, siekamy i rumienimy
na tłuszczu na szklisto. Bułkę wraz z ugotowanym mięsem mielimy w
maszynce. Mięso mieszamy z cebulą, pieprzem, solą oraz białkiem.
Naleśniki przekrajamy na pół, smarujemy nadzieniem, zwijamy w wałeczek
(nie zawijając boków). Wałeczki zwijamy w ślimaczki, końce przylepiamy
białkiem i przykładamy zlepieniami do stolnicy. Kiedy zaschną,
ślimaczki zanurzamy w jajku, osączamy, zanurzamy w bułce tartej i
smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
Spożywamy jako dodatek do różnych lekkich zup bądź same.
powstały grudki. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy słoniną i smażymy
kolejno naleśniki z dwóch stron aż do wyczerpania ciasta.
Bułkę moczymy w wodzie i odsączamy. Cebule obieramy, siekamy i rumienimy
na tłuszczu na szklisto. Bułkę wraz z ugotowanym mięsem mielimy w
maszynce. Mięso mieszamy z cebulą, pieprzem, solą oraz białkiem.
Naleśniki przekrajamy na pół, smarujemy nadzieniem, zwijamy w wałeczek
(nie zawijając boków). Wałeczki zwijamy w ślimaczki, końce przylepiamy
białkiem i przykładamy zlepieniami do stolnicy. Kiedy zaschną,
ślimaczki zanurzamy w jajku, osączamy, zanurzamy w bułce tartej i
smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
Spożywamy jako dodatek do różnych lekkich zup bądź same.