Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1129]

Mięsno-warzywna zapiekanka makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso mielone w połączeniu z warzywami (papryką, cebulą, bakłażanem i cukinią) oraz makaronem, a do tego serowa pierzynka - oto przepis na proste i smaczne danie. Polecam!

Mięsno-warzywna zapiekanka makaronowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mięsno-warzywna zapiekanka makaronowa

 

  • 200 g makaronu - u mnie fale
  • 400 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowo-wołowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 bakłażan
  • 1/2 cukinii
  • 2 cebule
  • 150 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej

Sposób przygotowania:

Mięsno-warzywna zapiekanka makaronowa

Przygotowanie warzyw

Mięsno-warzywna zapiekanka makaronowa
Do zapiekanki użyłam m.in. papryki, cukinii i bakłażana

Warzywa myjemy.
Papryki kroimy w paseczki, bakłażana w słupki, cukinię w plastry, a plastry na ćwiartki.
Cebule kroimy w kostkę.

Smażenie warzyw i mięsa

Mięsno-warzywna zapiekanka makaronowa
Warzywa i mięso mielone smażymy razem na oleju

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy pozostałe warzywa i smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy sól, pieprz, oregano, sos sojowy i ketchup. Smażymy chwilę. Dodajemy mięso i smażymy. Gdy mięso będzie usmażone, próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw.

Połączenie z makaronem

Mięsno-warzywna zapiekanka makaronowa
Makaron łączymy z warzywami i mięsem mielonym

W czasie smażenia warzyw i mięsa gotujemy makaron.
Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z warzywami i mięsem, całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.

Posypanie serem, pieczenie

Mięsno-warzywna zapiekanka makaronowa
Zapiekankę posypujemy serem i pieczemy

Wierzch zapiekanki posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 15-20 minut.