Sposób przygotowania:
Mięsno-warzywna zapiekanka makaronowaPrzygotowanie warzyw
Warzywa myjemy.
Papryki kroimy w paseczki, bakłażana w słupki, cukinię w plastry, a plastry na ćwiartki.
Cebule kroimy w kostkę.
Smażenie warzyw i mięsa
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy pozostałe warzywa i smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy sól, pieprz, oregano, sos sojowy i ketchup. Smażymy chwilę. Dodajemy mięso i smażymy. Gdy mięso będzie usmażone, próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw.
Połączenie z makaronem
W czasie smażenia warzyw i mięsa gotujemy makaron.
Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z warzywami i mięsem, całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Posypanie serem, pieczenie
Wierzch zapiekanki posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 15-20 minut.