Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie pierogi są niezwykle pyszne, ser żółty nadaje farszowi ciekawego smaku. Polecam na bezmięsny obiad, będzie pysznie.

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ciepła woda ( około półtorej szklanki )

Farsz:

  • 45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • czubryca zielona lub biała według uznania
  • 15 dag sera żółtego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym
1. Farsz: Szpinak rozmrażamy i odcedzamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno się nie zrumienił, bo będzie gorzki, następnie dodajemy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu, na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czubrycą. Dokładnie studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy.

2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny.

3. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi formując pierogi.

4. Przygotowanie cebuli: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i smażymy do miękkości i zrumienienia często mieszając.

5. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową.

6. Podanie: Na talerze nakładamy porcje pierogów, polewamy je masłem z cebulką i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Z przepisu wychodzi około 50 sztuk pierogów.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.