Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mięsny sos ze śmietanką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pasuje do klusek , makaronu , kasz .

Mięsny sos ze śmietanką  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mięsny sos ze śmietanką

 

  • 30 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia ( ilość zależy od tego na jakiej patelni smażymy )
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziaren ziela angielskiego
  • 3 śliwki suszone bez pestek
  • 3 grzyby suszone
  • 1 kromka razowca
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 szklanki wody
  • maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Mięsny sos ze śmietanką
Zaczynamy od pokrojenia mięsa w małą kostkę , a cebuli bardzo drobno .Posypujemy je pieprzem, papryką .Smażymy na rumiano mieszając na oleju - dając go tyle ile trzeba zależnie od naczynia jakiego używamy do smażenia ( maksimum 3 łyżki ). .Dołożyć przyprawy ( ziele angielskie, liście laurowe , śliwki i grzyby )Przełozyć go garnka jeśli nie smażyliśmy na patelni Dry Cooker . Wlać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości ( na patelni Dry Cooker wodę dodajemy po 1 szklance , jak odparuje dolewamy następną ).Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy liście laurowe i ziele . Grzyby i śliwki pokroić i dodać do sosu . Rozdrobnić chleb i wsypać do sosu. Wlać śmietankę i dusić żeby chleb się rozklei i zagęścił sos .Jeśli sos jest nadal za rzadki = zagęścic odrobiną mąki rozrobionej z zim,ną wodą . Doprawić do smaku .

Podałam do babki ziemniaczanej ( przepis jest w moim profilu ) .
Mięsny sos ze śmietanką
Przygotowujemy potrzebne składniki by ułatwić sobie pracę
Mięsny sos ze śmietanką
Zaczynamy od podsmażenia miesa z cebulą tak by się zrumieniły
Mięsny sos ze śmietanką
Dołożyć przyprawy , podlac wodą i dusić do miękkości mięsa