szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mięso mielone w papryce smażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjne mielone nie muszą być nudne, jeśli podamy je w nieco inny sposób niż zwykle.

Mięso mielone w papryce smażone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso mielone w papryce smażone

 

Sposób przygotowania:

Mięso mielone w papryce smażone
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ok 2 centymetrowe krążki. Do tej ilości mięsa wystarczą 2 lub 3 krążki. Resztę papryki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy, drobno kroimy, podsmażamy na łyzce oleju i miękką dodajemy do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy masę na kotlety. Do masy dosypujemy tyle bułki tartej aby łatwo nam było formować kotlety i aby się nie rozpadały. Masę mięsną wkłądamy do obręczy z papryki, papierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron.
Mięso mielone w papryce smażone
Cebulkę kroimy i podsmażamy na oliwie do miekkości
Mięso mielone w papryce smażone
Do miesa dodajemy jajko cebulke i formujemy mase na kotlety
Mięso mielone w papryce smażone
Paprykę tniemy na plasterki tworząc takie krążki
Mięso mielone w papryce smażone
Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.