msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Mięso na meksykańską nutkę.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Danie o zaostrzonym smaku , z mięskiem, choć mocno najeżone warzywami.

Mięso na meksykańską nutkę.

Składniki:

Mięso na meksykańską nutkę.

 

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego b/k np. łopatki lub od szynki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej z puszki
  • 2 łyżki przyprawy do dań meksykańskich
  • 2 kostki do mięs z papryką Knorr
  • 4 duże pomidory bez skórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 cebule
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej (płaska)
  • 1 łyżka papryki ostrej (płaska)
  • 15 dag fasoli szparagowej o dużych strąkach
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • przyprawa Delikat Knorr do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Mięso na meksykańską nutkę.
Mięso podzielić na 5 porcji, opłukać i osuszyć.Natrzeć przyprawą do dań meksykańskich, wstawić na 20 minut do lodówki. W międzyczasie pokroić cebule w kostkę, obraną paprykę także.Podsmażyć paprykę, cebulę i pomidory na oleju.Osączyć kukurydze i fasolę czerwoną.Fasolę szparagową krótko obgotować w osolonym wrzątku, odcedzić i pokroić w 2 cm kawałki.Ogórek konserwowy pokroić w kosteczkę.Wszystkie składniki połączyć, doprawić przyprawą Delikat , papryką słodką i ostrą. Mięso obsmażyć na oleju, podlać wodą i rozpuścić w niej kostki pieczeniowe z papryką, dusić ok.45 minut pod przykryciem. Po 45 minutach połączyć mięso z sosem i dusić do miękkości. Ja podałam z kaszą gryczaną.