Mięso słodko-kwaśne

         
ocena: 3/5 głosów: 3

mięso pokroić na kawałki i obsmażyć. Dodać pieprz, listek laurowy oraz przesmażoną

Mięso słodko-kwaśne

Składniki:

Mięso słodko-kwaśne

 

  • 450 g wołowiny
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyzka cukru
  • 2 łyzki tartego czerstwego chleba żytniego
  • 1 piernik miodowy
  • 1 łyżka 2% roztworu kwaksku cytrynowego
  • listek laurowy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso słodko-kwaśne
mięso pokroić na kawałki i obsmażyć. Dodać pieprz, listek laurowy oraz przesmażoną cebulkę i dusić około 1 godziny w niewielkiej ilości wywaru. Następnie dodać tarty chleb, piernik, przecier pomidorowy, cukier, roztwór kwasku cytrynowego oraz przyprawy i całość udusić.  Podawać z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami.