Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso z kurczaka w pikantnej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo łatwe do przygotowania. Smaczne mięso z kurczaka ugotowane, obtoczone panierką i zrumienione na oleju z dodatkiem odrobiny masła.

Mięso z kurczaka w pikantnej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso z kurczaka w pikantnej panierce

 

  • 1/2 kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynka
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w pikantnej panierce
Kurczaka umyć, podzielić na porcje i ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i warzyw. Ugotowane obrać ze skórki. Na talerz wlać jajko, dodać przyprawę jarzynka i mieloną paprykę, roztrzepać widelcem. Mięso oprószyć mąką, zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej lekko dociskając. Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. 
Mięso z kurczaka w pikantnej panierce
Jajko wymieszać z przyprawą jarzynka i mieloną papryką
Mięso z kurczaka w pikantnej panierce
Ugotowane mięso wyjąć z rosołu i obrać ze skóry
Mięso z kurczaka w pikantnej panierce
Panierować w mące jajku z przyprawami i bułce tartej
Mięso z kurczaka w pikantnej panierce
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu