Sposób przygotowania:
Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuścieprzygotowanie składników
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Przygotować przyprawę do mięs, słodką paprykę, liście laurowe i ziele angielskie.
przygotowanie składników cd
Przygotować kapustę i posiekać ją.
przygotowanie mięsa
Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie mięsa cd
W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
przygotowanie mięsa cd
Do mięsa dodać cebulę, czosnek i przyprawy. Całość smażyć aż cebula się zeszkli. Podlać mięso wodą i chwilę dusić.
przygotowanie mięsa cd
Kapust,e wyłożyć do dużej brytfanki do zapiekania. Na kapustę wyłożyć połowę sosu i wymieszać.
przygotowanie mięsa cd
Na kapuście położyć podduszone mięso i wlać 100 ml wody. Brytfankę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem. Piec mięso w kapuście około 60 minut. Co jakiś czas polewać mięso piwem. Poupływie czasu zdjąć folię i jeszcze chwilę zapiekać aż mięso się zrumieni. Co jakiś czas polewać sosem z kapusty.
podawanie dania
Ja podałam mięso z pijaną kapustą i pieczonymi ziołowymi ziemniaczkami.
podawanie dania cd
Na drugi dzień podałam mięso z kaszą gryczaną, pozostałym sosem z duszenia i pijaną kapustą. Smacznego!