eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam podpieczoną łopatkę którą zapiekłam na pijanej kapuście. Mięso podlewałam jasnym piwem.

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście

Składniki:

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście

mięso

  • 1.80 kg łopatki wieprzowej

pozostałe składniki

  • 1.50 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 500 ml mocnego jasnego piwa

przyprawy

Sposób przygotowania:

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście

przygotowanie składników

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście
Obraną ceulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście
Przygotować ziele angielskie, liście laurowe i przyprawy.

Przygotować przyprawę do mięs, słodką paprykę, liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie składników cd

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście
Na desce posiekać przygotowaną kiszoną kapustę.

Przygotować kapustę i posiekać ją.

przygotowanie mięsa

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście
Opłukaną łopatkę osuszyć papierowym ręcznikiem.

Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie mięsa cd

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście

W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

przygotowanie mięsa cd

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście

Do mięsa dodać cebulę, czosnek i przyprawy. Całość smażyć aż cebula się zeszkli. Podlać mięso wodą i chwilę dusić.

przygotowanie mięsa cd

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście

Kapust,e wyłożyć do dużej brytfanki do zapiekania. Na kapustę wyłożyć połowę sosu i wymieszać.

przygotowanie mięsa cd

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście

Na kapuście położyć podduszone mięso i wlać 100 ml wody. Brytfankę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem. Piec mięso w kapuście około 60 minut. Co jakiś czas polewać mięso piwem. Poupływie czasu zdjąć folię i jeszcze chwilę zapiekać aż mięso się zrumieni. Co jakiś czas polewać sosem z kapusty.

podawanie dania

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście

Ja podałam mięso z pijaną kapustą i pieczonymi ziołowymi ziemniaczkami.

podawanie dania cd

Łopatka Eli pieczona w pijanej kapuście

Na drugi dzień podałam mięso z kaszą gryczaną, pozostałym sosem z duszenia i pijaną kapustą. Smacznego!


Tagi:

danie mięso