Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso z kurczaka w przyprawie do pizzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak z przyprawą do pizzy, pieczony w piekarniku to sposób na aromatyczne i bardzo smaczne mięso z chrupiącą skórką.

Mięso z kurczaka w przyprawie do pizzy

Składniki:

Mięso z kurczaka w przyprawie do pizzy

 

  • 0,5 kurczaka
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki włoskiej przyprawy do pizzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz kolorowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w przyprawie do pizzy

ETAP 1:

Mięso z kurczaka w przyprawie do pizzy
Wszystkie przygotowane składniki marynaty połączyć.

Do miseczki włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup, musztardę, oliwę, miód, paprykę i przyprawę do pizzy, wymieszać.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka w przyprawie do pizzy
Podzielone na porcje mięso przyprawić solą i pieprzem.

Mięso umyć, osuszyć podzielić na porcje, natrzeć solą i kolorowym pieprzem.

ETAP 3:

Mięso z kurczaka w przyprawie do pizzy
Mięso posmarowane marynatą przykryć i włożyć do lodówki.

Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 2 godziny.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka w przyprawie do pizzy
Przygotowane mięso upiec w nagrzanym piekarniku.

Następnie mięso wraz z marynatą umieścić w rękawie do pieczenia. Na wierzchu położyć po odrobinie masła.

Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
15 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię żeby mięso nabrało rumianego koloru.


Tagi:

kurczak mięso