Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso z kurczaka w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso z kurczaka w sosie z pieczarkami jest rewelacyjne. Dodatek przypraw sprawia że potrawa jest bardzo smaczna.

Mięso z kurczaka w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso z kurczaka w sosie

 

  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1/2 łyżeczki przyprawy jarzynka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka w sosie
Umyte mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać przyprawy, 2 łyżki oleju i wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu przynajmniej na 1 godzinę. Na rozgrzanym pozostałym oleju podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Mięso z przyprawami włożyć na patelnię zrumienić. Przełożyć do garnka, wlać 2/3 szkl wody i dusić około 15 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i papryką, połączyć z mięsem, dodać pieczarki z cebulą, gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku, wymieszać, podawać.
Mięso z kurczaka w sosie
Pokrojone mięso wymieszać z olejem i przyprawami
Mięso z kurczaka w sosie
Włożyć na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić
Mięso z kurczaka w sosie
Przełożyć do garnka wlać odrobinę wody połączyć z pieczarkami
Mięso z kurczaka w sosie
Dodać śmietanę z mąką wymieszać gotować przez kilka minut doprawić do smaku