Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Filet z kurczaka w przyprawie do gyrosa z dodatkiem cukinii i boczniaków jest pyszny. Podawać z pieczywem lub ryżem i surówką.

Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 15 dag boczniaków
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka sosu ciemnego
  • przyprawa do zup w płynie
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami
Cukinię razem ze skórką pokroić w kostkę. Umyte mięso osuszyć, pokroić na kawałeczki, wymieszać z olejem i przyprawą do gyrosa. Odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny. Następnie zrumienić na patelni, dodać cukinię, podsmażyć, przełożyć do garnka. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i podsmażyć pokrojone boczniaki. Połączyć z mięsem, wlać odrobinę wody, dodać kostkę rosołową i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z sosem i odrobiną wody, dodać do mięsa, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.
Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami
Pokrojone mięso wymieszać z olejem i przyprawą do gyrosa
Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami
Mięso zrumienić dodać pokrojoną cukinię i poddusić
Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami
Pokrojone boczniaki podsmażyć razem z cebulą
Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami
Wlać odrobinę gorącej wody i dusić do miękkości