Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso z kurczaka z warzywami w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso z warzywami w sosie jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.

Mięso z kurczaka z warzywami w sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mięso z kurczaka z warzywami w sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka z warzywami w sosie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, posypać przyprawą do gyrosa, wlać olej, wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu przynajmniej na pół godziny. Następnie mięso wyłożyć na patelnię i zrumienić razem z posiekaną cebulą. Rumiane mięso włożyć do rondla, wlać odrobinę wody, dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Oddzielnie na patelni na połowie masła podsmażyć pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i paprykę. Po 2-3 minutach wsypać pokrojone pieczarki, wlać 2-3 łyżki wody i dusić około 5 minut. Z mąki i pozostałego masła zrobić rumianą zasmażkę. Podsmażone warzywa połączyć z mięsem, dodać zasmażkę, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi, dodać śmietankę, wymieszać. Podawać z kaszą, ryżem, makaronem lub pieczywem.
Mięso z kurczaka z warzywami w sosie
Pokrojone mięso z przyprawami i cebulą zrumienić
Mięso z kurczaka z warzywami w sosie
Na maśle podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa
Mięso z kurczaka z warzywami w sosie
Następnie wsypać pokrojone pieczarki i dusić około 5 minut