Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Mięso z soczewicą i ryżem (Żydowska)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny. Mięso pokrajać w dużą kostkę,

Mięso z soczewicą i ryżem (Żydowska)

Składniki:

Mięso z soczewicą i ryżem (Żydowska)

 

  • 1,5 kg pręgi wołowej
  • 3 posiekane cebule
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 szkl soczewicy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 4 szkl wrzątku
  • 1/2 szkl ryżu

Sposób przygotowania:

Mięso z soczewicą i ryżem (Żydowska)
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny. Mięso pokrajać w dużą kostkę, zrumienić z cebulą w rozgrzanym tłuszczu. Soczewicę odcedzić, dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, wlać gotującą sie wodę, zamieszać, przykryć, gotować na bardzo małym ogniu ok 1,5 godz. Ryż wypłukać, dokładnie osączyć, wmieszać do mięsa z soczewicą, przykryć, gotować 25 minut. Podawać ze świeżym pieczywem i surówką.