Sposób przygotowania:
Udka w sosie z fety i marchewki
Mięso dokładnie umyć,osuszyć i usunąć nadmiar tłuszczu i skóry. Marynata: do miseczki wlać sos teriayki i dodać ocet oraz cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką. Obrany ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do miseczki. Wsypać paprykę,curry i sól i połączyć wszystkie składniki marynaty ze sobą. Mięso z każdej strony nasmarować marynatą i odłożyć pod przykryciem do lodówki na 3-4 godziny.Po wskazanym czasie na patelnie roztopić margarynę i obsmażyć udka z każdej strony ma rumiano. Zdjąć kurczaka z patelni a na pozostałym na niej tłuszczu zrumienić marchewkę startą na dużych oczkach. Proces ten trwa bardzo krótko ponieważ patelnia jest bardzo gorąca. Do marchewki ponownie włożyć udka zalać 2 szklankami wody,przykryć patelnię pokrywką i zmniejszyć ogień i dusić mięso do miękkości. Gdyby woda zbyt szybko parowała a mięso nie było by jeszcze gotowe wlać około szklanki wody i dokończyć duszenie mięsa.Do miseczki rozdrobnić fetę. Dodać około 1 chochli wywaru z patelnie i dobrze rozetrzeć ser z płynem. Następnie dodać mąkę oraz przyprawy i wymieszać wszystko razem (ostrożnie z solą!). Mięso po raz drugi zdjąć z patelni i do płynu wlać zawartość miseczki i dokładnie wymieszać. Zagotować sos co chwilę mieszając. Włożyć ponownie mięso aby nie obeschło i podawać gorące do ziemniaków lub ryżu z sałatą lodową.* jeśli ktoś woli gładkie sosy proponuję przed włożeniem udek rozdrobnić go końcówką do miksowania zup i przetrzeć przez sito. Smacznego!