Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Udka w sosie z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Duszone udka w przepysznym sosie z boczniakami. Mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. W sam raz na niedzielny obiad.

Udka w sosie z boczniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w sosie z boczniakami

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 300g grzybów boczniaków
  • ½ szklanki śmietanki 30%

 

  • MARYNATA:
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Rozmaryn

Sposób przygotowania:

Udka w sosie z boczniakami
Wszystkie składniki marynaty rozetrzeć w misce. Włożyć udka i dokładnie obtoczyć. Odstawić na parę godzin lub na całą noc. Udka przełożyć na patelnię razem z marynatą, w której się zaprawiały. Smażyć z dwóch stron do miękkości, podlewając wodą. Przełożyć do szerokiego rondla lub brytfanki. Cebulę pokroić w kostkę, a paprykę w paski. Usmażyć na patelni po udkach. Całą zawartość dołożyć do udek i kontynuować duszenie na małym ogniu. Boczniaki pokroić, lekko przesmażyć i dodać do mięsa. Podlać wodą lub bulionem. Dusić ok 5min i wlać śmietankę. Sos zredukować. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Udka w sosie z boczniakami
Udka włożyć do marynaty i dokładnie w niej obtoczyć.
Udka w sosie z boczniakami
Smażyć udka z dwóch stron prawie do miękkości.
Udka w sosie z boczniakami
Cebulę i paprykę podsmażyć na marynacie po udkach.
Udka w sosie z boczniakami
Boczniaki pokroić w paski i lekko przesmażyć na patelni.