Sposób przygotowania:
Udka duszone w sosie pieczarkowym
Z udek zdejmujemy skórę, delikatnie nakłuwamy nożem i dokładnie nacieramy drobno pokrojonym czosnkiem, tak, aby mięso przesiąknęło jego aromatem. Na głębokiej patelni podpiekamy mięso, by nabrało złotego koloru. Po tym czasie zalewamy je wodą do połowy wysokości. Ważne, żeby wody nie lać na mięso, bo stwardnieje!
Udka posypujemy cebulą i dodajemy pieczarki- nie przejmujmy się ty, że zasłaniają mięso, ponieważ grzyby po ugotowaniu zmniejszą swoją objętość.Mięsko dusimy pod przykryciem, przewracając się od czasu do czasu na drugą stronę. Do sosu, w którym się duszą dodajemy pół ostrej papryczki chili, doprawiamy do smaku. W razie potrzeby podczas duszenia mięsa możemy dolewać wodę do sosu. Ważne jest to, że dzięki dużej ilości pieczarek i cebuli sos nie wymaga zagęszczenia.
Udka możemy podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.
Udka posypujemy cebulą i dodajemy pieczarki- nie przejmujmy się ty, że zasłaniają mięso, ponieważ grzyby po ugotowaniu zmniejszą swoją objętość.Mięsko dusimy pod przykryciem, przewracając się od czasu do czasu na drugą stronę. Do sosu, w którym się duszą dodajemy pół ostrej papryczki chili, doprawiamy do smaku. W razie potrzeby podczas duszenia mięsa możemy dolewać wodę do sosu. Ważne jest to, że dzięki dużej ilości pieczarek i cebuli sos nie wymaga zagęszczenia.
Udka możemy podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.