halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Mięso zawijane w liście z winogrona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso mielone można przyrządzić na wiele sposobów . Mięso zawijane w liście z winogrona jest smaczne a niewiele osób tak przyrządza.

 Mięso zawijane  w liście z winogrona

Składniki:

Mięso zawijane w liście z winogrona

 

  • liście z winogrona 10 dużych sztuk
  • mięso mielone wieprzowe 50 dag
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bulion warzywny 100 ml
  • olej 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Mięso zawijane w liście z winogrona
Cebule obrać posiekać. Rozgrzać olej w rondelku, usmażyć posiekaną cebulę. Do mięsa dodać smażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać mięso. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Liście winogrona umyć, obgotować ok 10 minut w osolonej wodzie do smaku. Następnie Mięso układać na liściach winogrona, zawijać jak gołąbki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego liście z winogrona .Następnie włożyć mięso zawinięte w liście. Podlać bulionem warzywnym. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach godzinę.