eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Gołąbki Eli w świeżych liściach winogron

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne gołąbki w liściach winogron o cynamonowym posmaku.

Gołąbki Eli w świeżych liściach winogron Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki Eli w świeżych liściach winogron

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki Eli w świeżych liściach winogron
Z liści winogron odciąć ogonki. Liście umyć włożyć do wrzątku i gotować 30 minut. Ryź ugotować w 1.5 szklanki wody na pół miękko. Cebulę i czosnek obrać. Mięso,cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Do mięsa dodać ostudzony ryż,jajko,cynamon,gałkę muszkatołową,sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie wymieszać. Na ostudzone liście winogron kłaśc po wałeczku farszu i zwijać jak gołąbki. Gołąbki ułożyć ciasno w rondlu,zalać osolonym wrzątkiem (tak żeby gołąbki były przykryte wodą) ,dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gołąbki gotować aż liście winogron będą miękkie. Smacznego! Ja podałam te gołąbki z sosem pomidorowym na bazie wywaru z gotowania.
Gołąbki Eli w świeżych liściach winogron
Z liści winogron odciąć ogonki. Liście umyć włożyć do wrzątku i gotować 30 minut.
Gołąbki Eli w świeżych liściach winogron
Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodać ugotowany ryż jajko przyprawy i wymieszać.
Gołąbki Eli w świeżych liściach winogron
Na ostudzonych liściach winogron ułożyć wałeczki farszu.
Gołąbki Eli w świeżych liściach winogron
Liście winogron z farszem zawinąć tak jak gołąbki.