Sposób przygotowania:
Gołąbki Eli w świeżych liściach winogron
Z liści winogron odciąć ogonki. Liście umyć włożyć do wrzątku i gotować 30 minut. Ryź ugotować w 1.5 szklanki wody na pół miękko. Cebulę i czosnek obrać. Mięso,cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Do mięsa dodać ostudzony ryż,jajko,cynamon,gałkę muszkatołową,sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie wymieszać. Na ostudzone liście winogron kłaśc po wałeczku farszu i zwijać jak gołąbki. Gołąbki ułożyć ciasno w rondlu,zalać osolonym wrzątkiem (tak żeby gołąbki były przykryte wodą) ,dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gołąbki gotować aż liście winogron będą miękkie. Smacznego! Ja podałam te gołąbki z sosem pomidorowym na bazie wywaru z gotowania.